Gratisåret 2015

Gratisutdelningar, appar, paneler och erbjudanden och kuponger i all ära, men mitt allra bästa gratistips är ändå att man ger sig ut och kollar igenom sopor både i grovsoprum och vanliga soprum, men framför allt bakom butikerna. Under 2015 har jag börjat dumpstra mer regelbundet och det har sannerligen gjort sitt till för både pånboken och miljösamvetet.
 
För några dagar sedan var jag och ett par vänner ute och kollade i en större stad, och kom hem med två fulla bilar (varav en kombi.) med mat och saker. Flakvis med öl (3,5%), en hel sopsäck full av kött i olika varianter som ännu inte hade gått ut i datum och som var helt färskt och fint även när man luktade, och dessutom enorma mängder med "blandat".
 
Bortser man från mat så finns mycket annat med om man vet var man ska leta. Jag har fått några duschdraperier, badrumsmattor, handdukar och ljuslyktor, men även hundgodis och ben till dem, öl och läsk, godis och snacks, blommor och krukor, lökar att plantera och mattor och dukar, gardiner och möbler som alltihop är i samma skick som i affären. Även strumpor, kalsonger och trosor hittas då och då i väl tillslutna påsar eller originalkartong. Helt ok eftersom sånt alltid går åt! Listan kan egentligen göras hur lång som helst, galet nog.
 
Handlat eller dumpstrat, det är frågan... Svaret är att allt kommer från soptunnor. Och det är en ganska liten skörd, många gånger är det mycket mer av allt.
 
Duschdraperier, badrumsmattor och handdukar samt tvål och schampo från Axe och Garniér var några av de andra fynden. Man kan snart sagt hitta hela hem om man bara vill, det har jag en vän som faktiskt bokstavligen gjort, hon har inrett hela hemmet med fynd från containers och alla renoveringar har hon också gjort med såna fynd.
 
Nu bor inte vår familj i en stad där man kan dumpstra speciellt mycket eftersom affärerna här har samarbete med härbärget, men det tycker jag är en toppenbra grej så jag åker gärna en bit när jag ska kolla av sopläget. Och även om vi bara åker någon gång i veckan så har jag vänner som är snälla och lägger undan om de hittar mycket av något, så nästa gång jag kommer in kan jag få det, därmed har jag aldrig kommit hem med mindre än fyra IKEApåsar fulla med mat, i regel är det mer, mellan sex och tio påsar har det varit oftast. Varje månad har vi sparat in hela vår matbudget, vilket är ca 6500 kr. Vi har också kunnat skänka bort jättemycket mat och annat till vänner som har det knapert, och trots detta så har vi ändå så det räcker och blir över till oss själva!
 
 
Det galna är att för inte alls länge sedan så levde jag och min familj helt annorlunda. Vår frys gapade ofta tom, och vi hade aldrig råd med frukt och grönt. Ekologiskt var rena skämtet, det fanns inte på världskartan.
 
Idag är frysen ständigt smockfull och vi har fått köpa en extra som är jättestor och även den är alltid full.
Dessutom har vi alltid frukt och grönt och äter massor av det, och merparten är ekologiska saker. Allt från soptunnorna! Det är rätt galet. Folk sitter och har inte mat för dagen, och det slängs mat för miljontals kronor DAGLIGEN runtom i landet, som är fullt ätbar. Vansinne att låta folk plågas av den mentala stress det innebär att inte veta om man får mat i magen varje dag, men även för miljön, vilket är mitt största skäl att upprätthålla dumpstringen. 
Att ekonomin blir glad är bara ett plus i kanten. Och det här är nog mitt absolut mest givande sparknep för detta har gjort så att vi kunnat lägga pengar på så mycket annat, hela matbudgeten för vår familj var på ca 6500 kr per månad före dumpstringens tid. Idag handlar det om några hundralappar i bensinkostnad, så i praktiken har vi sparat ca 6000 kr/månad under drygt ett år. Eller 72 000 kr på ett år. Inte konstigt att vi kunnat åka på semester (vilket vi aldrig kunnat innan) ett par omgångar, köpa ny dator, och snart blir det en nytändning i min kameraväska eftersom det blir ny utrustning där med, tack vare besparingarna.
Dessutom inredningssaker och möbler. Det är inte alls illa på så kort tid kan jag nog tycka!
I alla fall inte för en familj på fyra personer, två hundar och en katt, där man faktiskt lever på bara en inkomst och ca 3000 kr i barn/underhållsbidrag.
 
Mitt 2015 var en hit ur finansiellt perspektiv. Jag hoppas 2016 kan bli ännu bättre!
Gott nytt år!!